Kuulostaa ihan avioliitolta

[Kuva] Lilia Rönkön näyttelemä Mollie Ralston ja Markku Multaharjun Giles Ralston ottavat yhteen ylioppilasteatterin näytelmässä Hiirenloukku.

* MATTI SAARELA

LAPPEENRANTA. Siinä on tekemisen meininkiä. Kun Lilia Rönkkö, näytelmän Mollie Ralston ja Markku Multaharju alias Giles Ralston ottavat Ylioppilastalon kellarissa yhteen siitä kuka pussasi Lontoossa ja ketä, se kuulostaa ihan avioliitolta. Kohtauksessa on särmää.

Ralstonit ovat puolestaan kaikille Agatha Christien dekkareiden ystäville tuttu pariskunta. Heidän ylläpitämässään synkässä kartanossa tapahtuu ulkona riehuvan lumimyrskyn aikana aika kummia juttuja.

Lappeenrannan ylioppilasteatteri Acti on valinnut kevään näytelmäksi Christien Hiirenloukun, koska ohjaaja Mari Lammi rakastaa dekkareita.

Se on hyvä syy, ja melkoinen trilleri maaliskuussa ensi-iltaan tuleva Hiirenloukku on myös ohjaajalle itselleen.

- Tämä on minun esikoisohjaukseni. Olen aikaisemmin tehnyt jotain pieniä pätkiä, mutta en ole vielä koskaan ohjannut kokoillan näytelmää, hän tunnustaa.

MIKSI SITTEN kotkalainen Lammi ohjaa englantilaisen murhamamman dekkarista sovitettua näytelmää Lappeenrannan teekkarikylässä?

Tähänkin mysteeriin on olemassa ratkaisu. Actin nykyinen puheenjohtaja Tiia-Lotta Pekkanen ja Lammi ovat vanhoja kamuja. Molemmat ovat näytelleet vuosia Haminan teatterissa.

- Minä näyttelin Haminassa kahdeksan vuotta ja olin mukana 15 näytelmässä. On ihanaa, että pääsin kokeilemaan siipiäni myös ohjaajana, Lammi huokaa.

HIIRENLOUKUSSA on mukana kahdeksan näyttelijää. Heistä ensimmäistä kertaa parrasvaloihin astuu ensi-illassa kaksi untuvikkoa.

Mutta miksi juuri dekkari? Hiirenloukussa näyttelijät eivät juuri pääse esittämään angstista nuoruudentuskaa.

- Minä tilasin muutamia näytelmiä Näytelmäkulmasta luettaviksi.

- Hiirenloukkuun ihastuin heti sen kielen takia. Ahmin koko näytelmän läpi yhdellä istumalla, se imaisi minut täysin mukaansa. Hiirenloukku on sellainen perusmurhamysteeri, Lammi selvittä.

- Murhaaja on hovimestari! Paitsi, ettei tässä tarinassa ole hovimestaria. Olemme laittaneet joukkoon myös pari teekkarivitsiä, Pekkanen tunnustaa ja porukka puhkeaa nauruun.

* * *

Lappeenrannan ylioppilasteatteri Actin Hiirenloukun ensi-ilta pe 13.3. klo 19 Ylioppilastalon auditoriossa, Laserkatu 10:ssä.