Paikka kaikkialla ja ei missään

[Kuva]

Marko Salminen esittää Kuningas Ubu -näytelmän monsieur Ubua. ARI NAKARI

JYRI HÄNNINEN

LAPPEENRANNAN ylioppilasteatteri ActI on tarrannut uudessa ensi-illassaan ranskalaisen absurdin teatterin "esi-isän" Alfred Jarryn (1873-1907) näytelmään Kuningas Ubu eli puolalaiset. Näytelmä sijoittuu mielikuvituksellisenomaiseen 1800-luvun Puolaan, ja se suhtautuu valtaan ja vallankäyttäjiin varsin satiirisesti.

- Näytelmä tapahtuu paikassa, joka on kaikkialla ja ei missään. Tunnelma näytelmässä on surrealistinen ja se kritisoi etäältä katsoen myös meidän aikamme ilmiöitä, sanoo ohjaaja Juho Liira.

JARRY KIRJOITTI näytelmän vain 15 vuoden ikäisenä. Theatre de l´Oeuvre otti sen ohjelmistoonsa kahdeksan vuotta myöhemmin, jolloin näytelmän esittäminen sai aikaan jopa mellakoita ja yleistä paheksuntaa.

Kuningas Ubun valinnut Liira ylistää Jarryn kirjoitustapaa ja hänen luomaansa maailmaa.

- Kun tapasin ryhmämme ensimmäistä kertaa, ajattelin heti että Kuningas Ubu on sille juuri sopiva näytelmä. Teksti kannattelee näytelmää loistavasti, mutta samalla se on fyysinen ja siinä on paljon liikettä.

Jarry vaikutti suuresti myös ranskalaisen ohjaajan, esseistin ja runoilijan Antonin Artaudin ajatteluun.

Artaud oli ensimmäisenä luomassa teoreettista pohjaa absurdille teatterille, ja siten silottamassa tietä Samuel Becketin ja Eugéne Ionescon tapaisille absurdismin suurille nimille.

LIIRA ON tuttu kasvo lappeenrantalaisessa teatterimaailmassa. Ylioppilasteatterin perjantain ensi-ilta on kuitenkin hänen ensimmäinen täyspitkä ohjaustyönsä.

Ohjauksessaan Liira luottaa tiimityöskentelyyn.

- Olen ohjaajana enemmän kaveri kuin ankara isähahmo. Näytelmänteko on prosessi, johon osallistuvat kaikki esityksessä mukana olevat henkilöt. Jos ryhmän sisältä tulee hyviä ajatuksia, ne otetaan mukaan ohjaukseen.

Näytelmässä nousee lavalle yhteensä neljätoista ylioppilasteatterilaista, mutta koko työryhmän suuruus on kaksikymmentä henkilöä. Näyttelijäkaarti koostuu pääosin uusista harrastajista, jotka saavat Liiralta estotonta ylistystä.

- Aivan loistavia näyttelijöitä, he ovat vahvasti läsnä lavalla ja heidän näyttelyssään on paljon vahvuuksia.

Alfred Jarry: Kuningas Ubu eli puolalaiset. Ensi-ilta Lappeenrannan ylioppilasteatterissa (Ylioppilastalo, Laserkatu 10) perjantaina 17.3. kello 19.00.