PALAUTE

RAATI: teatteri-ilmaisunohjaaja Jenni Bergius ja näyttelijä Antti Mikkola

Näytelmä Kuningas Ubu kerää suurimmat kehunsa suuren työryhmän ansiosta. Jo pelkästään näin suuren produktion tuominen satojen kilometrien päähän ansaitsee suurta ihailua. Raati on erittäin vaikuttunut siitä, miten iso porukka lavalla on yhtä aikaa. Tiimityö toimii ja joukkokohtauksilla päästään mässäilemään. Suuri työryhmä on myös suuri haaste ja nyt se on osattu hyödyntää oikein. Koska kyseessä on esikoisohjaus ja suuri osa näyttelijöistä on ensikertalaisia, Kuningas Ubu on uskomattoman hyvin onnistunut esitys. Raati oli suorastaan yllättynyt saatuaan tietää työryhmän ensikertalaisuudesta.

Juho Liira näyttää ohjaajan taitonsa heti ensimmäisessä näytöksessä niin kuin pitääkin. Heti ensimmäinen sisääntulo saa katsojan vaikuttuneeksi. Kuningas Ubussa on useita mielikuvituksellisia ja hienoja oivalluksia ja ratkaisuja. Mieleenpainuvimpia ovat peli, joka esiintyy useammassa kohtauksessa sekä rantapallot. Herkullisimmat kohdat ovat yleisölle todella nautinnollisia.

Näytelmän ongelmat lähtevät liikkeelle siitä, että yleisö ei enää tiedä mille nauraa vaan nauraa "väärissäkin" kohdissa. Yleisö turtuu ja väsyy siihen, että Kuningas Ubua seuratessa tuntuu siltä kuin musiikkia soitettaisiin koko ajan volume täysillä. Volumen säätelyllä saataisiin aikaan draamallisia ratkaisuja, joita nyt jäädään kaipaamaan. Jos näytelmän loppuhuipennus on täyttä huutoa, ei näytelmää voi aloittaa ja vetää koko ajan täysiä huutamalla. Ubu olisi voinut näyttää toisenkin puolensa, sillä ainainen samanlaisuus, riehuminen tässä tapauksessa, syö itseään. Myös näytelmän kohtalokasta käännettä eli ensimmäistä murhaa voisi korostaa enemmän, koska sen merkitys on niin suuri.

Marko Salminen Kuningas Ubuna tekee mahtavan työn. Hieno heittäytyminen Ubun rooliin ja käsittämätön energia lavalla eivät näytä ensikertalaisen ominaisuuksilta. Myös muut näyttelijät heittäytyvät hienosti rooleihinsa. Usean roolin tekijät suoriutuvat nopeasta muuntautumisesta kunnialla, kuten Karoliina Helle Rosemondena, Finanssihepona ja Finanssimiehenä.

Kaiken kaikkiaan Lappeenrannan yliopppilasteatterin esittämä Kuningas Ubu on äärettömän energinen näytelmä. Välillä energiaa on liikaakin ja kohelluksen sijaan kaivattaisiin hieman tarkkuutta.